Bindweefselmassage

Wat is Bindweefselmassage?

 

Bindweefselmassage is een diepere massage, waarin ik contact maak met de laag waar de spanning zit. Door te wachten tot het weefsel zich vanzelf opent kan er verzachting optreden die weldadig aanvoelt.

Bindweefsel of Fascia is een netwerk zijn van dun witachtig vlies dat om alle organen, botten en spieren zit, als een soort breiwerkje.
Het vormt ook verbindingen tussen botten en spieren.

 


Het zit overal: er zit een 'spiderman' of 'spiderwoman' van bindweefsel in ieder van ons. Het geeft ondersteuning, bescherming en structuur aan het lichaam.

 

Als spieren langdurig gespannen zijn komt het bindweefsel te hulp om de spier te ondersteunen. Het vormt dan een strak jasje om de spier heen waardoor de spier minder hard hoeft te werken. Het nadeel van dit jasje is dat de spier niet meer zijn natuurlijke ontspannen staat kan bereiken. Spieren kunnen alleen maar samentrekken en werken met elkaar samen om te buigen en te strekken. Dus ook de tegengestelde spier spant aan om de balans te behouden. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om weer los te laten en te ontspannen. Het bijzondere van bindweefsel is dat het enerzijds zo sterk is en anderzijds ook heel vloeibaar kan zijn.


Als bindweefsel stug en hard is (zoals dat jasje) is het als muurverf die lang in de kast heeft gestaan. En net als muurverf kan het zacht en vloeibaar worden als je erin roert. Dit 'roeren' gebeurt met bindweefselmassage. Er wordt druk en richting gegeven op plaatsen waar dit bindweefsel verstrakt is. Er worden korte stukjes aangeraakt. Dit kan gevoelig zijn. De uitwerking is echter zeer groot. De cellen in het bindweefsel merken dat er iets veranderd is en passen het bindweefsel aan in het gebied eromheen. De uitwerking is langdurig merkbaar en geeft een ontspannen en weldadig gevoel gedurende langere tijd.