FeldenkraisFeldenkrais

Het begin


Moshe Feldenkrais begon met het maken van kleine bewegingen toen hij een zware knieblessure had. Hij ging zich meer verdiepen in de functie van het zenuwstelsel en ontwikkelde hierdoor een groot waarnemingsvermogen.

 

Stap voor stap leerde hij zichzelf weer pijnvrij lopen. Dit werd de grondslag van een methode van bewegen die mensen, jong en oud, soepel of stram, gehandicapt of atleet helpt om de sleutel te vinden tot optimaal functioneren, door middel van het zich bewust worden van hun bewegingen.

 

Feldenkrais is een manier om onze eigen bewegingspatronen te onderzoeken. Het is een leermethode waarin je zélf ervaart, zelf onderzoekt en zelf leert. Het verbetert de communicatie tussen hersenen en lichaam.

 

Zittend of liggend op de grond worden nieuwe en vaak ongewone, eenvoudige en speelse bewegingscombinaties uitgevoerd. Een beweging wordt steeds anders gemaakt, het tempo wordt gewijzigd, de positie wordt aangepast, dit maakt de lessen interessant.

 

Wie zich eenmaal bewust is van de manier waarop een bepaalde beweging verloopt, kan ook ontdekken hoe die beweging, meer ontspannen, loeiender en makkelijker is uit te voeren.
Mensen kunnen tot op hoge leeftijd nieuwe mogelijkheden ontdekken en gebruiken.

 

Feldenkrais leert ons dat de mens een ondeelbare eenheid van lichaam en geest is en dat een verandering in de manier van bewegen samengaat met een verandering van denken en voelen.
En omgekeerd, anders over jezelf gaan denken en voelen, doet je anders bewegen.

 

Voor de lessen heb je een matje of slaapzak nodig om op te liggen, warme gemakkelijk zittend kleding en een klein plat kussentje. (bijv een knielkussentje voor in de tuin)

 

Feldenkrais

 

 

 

"Als je weet wat je doet kun je doen wat je wilt"

Moshe Feldenkrais